اکتیو دایرکتوری چیست؟ 0 تا 100 Active Directory به زبان ساده

در مطلب قبلی در مورد «تفاوت شبکههای ورک گروپ و دومین» صحبت کردیم و یاد گرفتیم که در شبکههای دومین یک پایگاه دادهای به نام اکتیو دایرکتوری وجود دارد که وظیفه مدیریت شبکه را به عهده دارد و کسی بدون اجازه آن آب هم نمیخورد. 🙂 در این مطلب میخواهیم تشریح کنیم که اکتیو دایرکتوری چیست؟ در شبکههای کامپیوتری به یوزرها، گروهها، کامپیوترها و … Object یا شی میگویند و اکتیو دایرکتوری یک پایگاه داده مرکزی است که شامل تمامی Objectهاست و توسط Domain Controller مدیریت میشود.
اکتیو دایرکتوری چیست؟
همانطور که گفتیم اکتیو دایرکتوری یک پایگاه داده مرکزی است که تمامی Objectها را نگه میدارد و توسط Domain Controller مدیریت میشود. دومین یک ساختار نامگذاری است که کامپیوترها از آن تبعیت میکنند و این ساختار توسط سرویس DNS راهاندازی میشود.

اکتیو دایرکتوری به دو دسته کلی تقسیم میشود. زیرساختارهای فیزیکی اکتیو دایرکتوری و زیرساختارهای منطقی اکتیو دایرکتوری. به تمامی تجهیزات که قابل لمس و دیدن هستند زیرساختارهای اکتیو دایرکتوری میگویند مانند سرورها و کابلها و لینکهای ارتباطی. زیر ساختارهای منطقی شامل یکسری مفاهیم مانند Tree، Forest و دومین است.
اکتیو دایرکتوری یک سرویس مایکروسافتی است که بر روی ویندوز سرور نصب و راهاندازی میشود و توسط Active Directory میتوان تمامی دسترسیهای شبکه، یوزرها و کامپیوترها را مدیریت کرد و سیاستهای شبکه را توسط این مدیر شبکه روی تمامی یوزرها و کامپیوترها اعمال کرد. به سروری که اکتیو دایرکتوری روی آن نصب شده است دومین کنترلر میگویند و با ایجاد اولین دومین کنترلر، اولین دومین، اولین Tree و اولین Forest هم به صورت پیشفرض ایجاد میشود.
زیرساختارهای منطقی اکتیو دایرکتوری
اکتیو دایرکتوری از دومین استفاده میکند و دومین یک مفهومی است که در سرویس DNS وجود دارد. زمانی که کامپیوترها از یک ساختار نامگذاری سلسله مراتبی استفاده میکنند در واقع از دومین استفاده میکنند. بهعنوان مثال bamadoon.com یک دومین است و www.bamadoon.com هم یک زیرمجموعه از دومین است و همچنین Network.bamadoon.com هم یک زیر مجموعه از دومین است و در تمامی اسامیها یک ساختار رعایت شده است و تمامی اسامی به bamadoon.com ختم شده است. در واقع دومین ما bamadoon.com است. نماد دومین مثلت است.

حرف آخر
اکتیو دایرکتوری یک سرویس ویندوزی است که وظیفه مدیریت منابع شبکه را بر عهده دارد و یک مدیریت مرکزی برای احراز هویت یا Authentication و همچنین تعیین سطح دسترسی یا Authorization را برای مدیران شبکه فراهم میکند و اصلیترین بخش اکتیو دایرکتوری دومین است. البته در ساختار اکتیو دایرکتوری حتما باید کامپیوترها جوین (Join) دومین شوند. اکتیو دایرکتوری از سال 2000 و همراه با ویندوز سرور 2000 معرفی شد و این سرویس به مرور زمان همراه با نسخههای جدید ویندوز سرورها آپدیت شده و ویژگیهای جدیدی به آن اضافه شده و امنیت آن هم به شدت ارتقا پیدا کرده است. امیدوارم «آموزش اکتیو دایرکتوری چیست؟» را به خوبی متوجه شده باشید.
منبع: بامادون | کپی و نشر اطلاعات با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.