سرمایه‌گذاری
منوی دسته بندی

بدسکتور چیست و چرا هارددیسک بدسکتور می‌گیرد؟

بدسکتور چیست؟

چند سال قبل که هیچ چیزی از کامپیوتر نمی‌دونستم، اکثر مواقع که سیستم کامپیوترم دچار مشکل می‌شد، یکی از دوستام همیشه می‌گفت: “هارددیسک بدسکتور گرفته منم فکر می‌کردم یه نوع بیماریه”. شوخی کردم من چنین فکری نمی‌کردم. خب ببینیم بدسکتور چیست؟

هارددیسک به بخش‌های کوچکی به نام سکتور (Sector) تقسیم می‌شود و هر سکتور 512 بایت است. بدسکتور به بخش کوچکی از حافظه هارددیسک می‌گویند که در مقابل دستورات خواندن/نوشتن (Read/Write) پاسخی نمی‌دهد. بدسکتور هم می‌تواند برای هارددیسک‌های مغناطیسی رخ دهد که به اسم H.D.D می‌شناسیم و مخفف Hard Disk Drive است و هم می‌تواند برای SSD رخ دهد که مخفف Solid State Drive است. بدسکتور هارد به دو نوع تقسیم می‌شود. نوع اولی که ناشی از صدمات فیزیکی است که غیرقابل تعمیر است و نوع دوم که به صورت نرم‌افزاری است قابل تعمیر و درست کردن است.

انواع بدسکتور هارددیسک

همان‌طور که گفتیم بدسکتور به دو بخش فیزیکی (Physical) و منطقی (Logical) تقسیم می‌شود. حتما شما هم این قانون را می‌دانید که وقتی هارددیسک در حال کار کردن است نباید آن را جابه‌جا کنید تا حالا فکر کردید چرا؟ چون هارددیسک یک بخش فیزیکی به‌نام Head داره که مانند گرامافون است و روی هارددیسک قرار دارد و اگر این بخش با سطح هارددیسک برخورد کند باعث از بین رفتن بخشی از اطلاعات می‌شود که غیرقابل بازگشت است. البته منظور ما هارددیسک HDD است نه SSD. چون SSDها بخش مکانیکی ندارند و در حال کار کردن هم جابه‌‎جا کنید مشکلی ندارد.

شناسایی بدسکتور هارددیسک

در برخی مواقع رسیدن گردوغبار به هارددیسک هم باعث ناقص شدن سکتور می‌شود. به این عوامل که به صورت فیزیکی رخ می‌دهند، در دسته Physical قرار می‌گیرند و قابل تعمیر نیستند و البته در برخی مواقع با هزینه‌های گزاف قابل بازیابی هستند.

💡 بیشتر بخوانید: «تفاوت هارد SSD با هارد HDD چیست؟»

اما صدمات نرم‌افزاری یا logical در هارددیسک به این معنی است که بخشی از هارددیسک به درستی کار نمی‌کند. بدسکتور در این مواقع یعنی، سیستم‌عامل سعی می‌کند اطلاعات را از یک سکتور دریافت کند و متوجه می‌شود که اطلاعات ECC با اطلاعات موجود در این بخش مطابقت ندارد، این یعنی وجود یک مشکل و این بخش به عنوان بدسکتور در نظر گرفته می‌شود.

ECC یا Error Correction Code یک تکنولوژی است که در دستگاه‌های ذخیره‌سازی به کار می‌رود و وظیفه آن محافظت از اطلاعات در برابر خرابی‌هاست. وقتی که Head اطلاعاتی را در یک سکتور می‌نویسد، ECC کدهایی تولید می‌کند و آن را درون بخشی از سکتور که از قبل رزرو کرده است ذخیره می‌کند. این کدها برای درست کردن خطاهای پیش آمده در سکتور استفاده می‌شود و اگر نتواند خطاها را از بین ببرد یک پیغام خطا ارسال می‌کند.

علت بدسکتور گرفتن هارد به صورت logical

ممکن است در حین خواندن و نوشتن اطلاعات روی هارددیسک، برق قطع شود و سیستم به صورت ناگهانی خاموش شود یا کدهای ECC با اطلاعات هارددیسک مطابقت نداشته باشد یا تخریب هارددیسک توسط بدافزارها و ویروس‌ها می‌تواند برخی از عوامل به‌وجود آمدن بدسکتور باشد. یا در برخی مواقع افتادن هارددیسک از ارتفاع چند سانتی‌متری باعث بروز بدسکتور می‌شود. به همین‌خاطر توصیه می‌شود که از اطلاعات چند نسخه بکاپ تهیه کنید، چون ممکن است اطلاعات ارزشمندی را از دست بدهید.

چطوری بدسکتور را از بین ببریم؟

disk-check-tool در هارددیسک ویندوز

اگر از ویندوز استفاده می‌کنید، یک ابزار به صورت پیش‌فرض روی ویندوز قرار دارد که می‌تواند به شما کمک کند. ابزار Disk Check Tool یا chkdsk، هارددیسک را اسکن می‌کند تا در صورت وجود بدسکتور آن را تعمیر کند. اگر ویندوز متوجه شود که یک بخشی از هارددیسک دچار بدسکتور شده به صورت اتوماتیک این ابزار را اجرا می‌کند. البته به صورت دستی هم قابل اجرا است.

برای اجرای Disk Check Tool کافیست روی پارتیشن موردنظر راست کلیک کنید و Properties بگیرد و در بخش Tools آن را مشاهده خواهید کرد. سپس روی دکمه Check کلیک کنید. این فرآیند مقداری زمان‌بر است. از ابزارهای جانبی هم می‌توان به اپلیکیشن Hard Disk Sentinel اشاره کرد که فرآیند بدسکتور زدایی در این اپلیکیشن بسیار ساده است. البته نرم‌افزارهای زیادی در سطح اینترنت وجود دارد که به شما کمک خواهند کرد. با مراجعه به لینک 1 و لینک 2 اطلاعات جالبی به دست خواهید آورد. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد و ما را به دیگران هم معرفی کنید.

منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.

این مقاله براتون مفید بود؟

کامبیز ذوقی
کامبیز ذوقی هستم بنیان‌گذار وب‌سایت بامادون ، کارشناس شبکه‌های کامپیوتری مایکروسافت. سعی میکنم اکثر اوقات چیزی در مورد کامپیوتر یاد بگیرم و روی رشد شخصی خودم کار کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + هشت =