در حال آماده‌سازی باند فرود برای شما هستیم...

تا 80 درصد تخفیف ویژه برای محصولات آموزشی

همین حالا ثبت‌نام کن

چطوری ادمین شبکه شویم؟ چطوری سریع‌‌تر مسیر را طی کنیم؟

چطوری یک ادمین شبکه حرفه‌ای باشیم؟

اگر دوست دارید ادمین شبکه یا مدیر شبکه شوید و یا هنوز شروع نکرده‌اید این مطلب می‌تواند شما را چند سال جلوتر بیندازد و تجربه یک ادمین شبکه حرفه‌ای را به دست بیاورید. اگر هم ادمین شبکه هستید قطعا نکاتی را خواهید آموخت که تا الان به آن توجه نمی‌کردید. اما برای تبدیل شدن به یک ادمین شبکه حرفه‌ای باید به نکات ریز و درشت زیادی توجه کنید. مثلا کجا آموزش دیده‌اید، چقدر تمرین داشته‌اید، قدرت ریسک‌پذیری شما چقدره؟ چقدر برای تغییرات در سازمان اختیار عمل دارید و …

میخوام در این مقاله تجربیات چند ساله خودم و دوستانی که در این حوزه فعالیت دارند را در اختیار شما بگذارم، پس یک نفس عمیق بکشید و محکم بشینید تا شروع کنیم.

چطوری من یک ادمین شبکه شدم؟

من کامبیز ذوقی هستم و آشنایی من با شبکه با شروع دوره +Network در مجموعه مدیریت صنعتی شیراز بود و دوره‌ای که گذروندم تقریبا حرفی برای گفتن نداشت و فقط چند تا نکته یاد گرفتم. همیشه برای من سوال بود چطوری میتونم یک مدیر شبکه یا ادمین شبکه خوب یا حرفه‌ای باشم؟ از کجا باید شروع کنم؟ چطوری باید مطالعه کنم؟ چطوری استخدام بشم؟ چه مهارت‌هایی نیاز بازار کار هست؟ واقعا روزهای اول شروع خیلی ترسناک بود و حتی درست و حسابی بلد نبودم توی اینترنت جستجو کنم.

اما مجبور بودم شروع کنم و یاد بگیرم به همین دلیل دوره بعدی شبکه رو با CCNA شروع کردم و دید بهتری نسبت به شبکه پیدا کردم اما همچنان گیج میزدم و داشنجو بودم و فقط به صورت مجازی تمرین می‌کردم و وارد بازار کار نشده بودم.

بعد از اتمام دانشگاه دروه جامع شبکه رو شروع کردم و همراه با دوره سناریوها را اجرا می‌کردم و سعی می‌کردم نیم نگاهی به یوتیوب و دوره‌های آنلاین آموزشی هم داشته باشم و تونستم بعد از کلی تمرین و خطا و ریسک و فاجعه به امروز خودم برسم و الان مدیر شبکه هستم و زمینه کاری من شبکه‌های مایکروسافت هست. خب برای این‌که شما این همه مسیر اشتباه را نروید و بتوانید روی دوش من قرار بگیرید و زودتر به هدف خود برسید به اصل ماجرا دقت کنید یعنی تبدیل شدن به ادمین شبکه حرفه‌ای.

گام اول: شرکت در یک دوره حضوری یا آنلاین و شروع راه

برای شروع سعی کنید با یک کلاس آنلاین رایگان یا غیررایگان شروع کنید و اگر دوره آنلاین دوست ندارید می‌توانید از موسسات آموزشی حضوری استفاده کنید هر چند دنیا به سمت آنلاین شدن در حرکت است پس شما هم مجبور هستید تغییر کنید.

با چه دوره‌ای شروع کنیم؟

برای شروع دوره اگر هیچ پیش‌زمینه‌ای از شبکه و کامپیوتر ندارید بهتره که از دوره ویندوز کلاینت یعنی ویندوز 10 و یا ویندوز 11 شروع کنید. اما اگر می‌توانید با ویندوز کار کنید بهترین شروع دوره مقدماتی شبکه یا +Network است که با گذراندن این دوره می‌توانید یک دستیار شبکه یا Help Desk شوید و مشکلات ابتدائی شبکه رو بتوانید تشخیص دهید و مشکلات را رفع کنید.

اگر دوره آموزش نتورک پلاس را به درستی گذرانده باشید می‌توانید در یک سازمان حتی بعنوان مدیر شبکه استخدام شوید.(خود من اینطوری شروع کردم). البته خیلی از دوره‌های نتورک پلاس موجود در اینترنت یا موسسات آموزشی سرفصل عملی و درستی ندارند و بیشتر به صورت تئوری و کتابی سرفصل‌ها را آموزش می‌دهند دقیقا همان بلایی که بر سر من هم نازل شد.

بازار کار ادمین شبکه چی نیاز داره؟

بهترین راه برای شناسایی بازار کار نگاه کردن به آگهی‌های استخدامی و شرکت در استخدامی‌هاست. دو بار مصاحبه استخدامی انجام دهید قطعا متوجه خواهید شد که بازار کار چی نیاز داره و باید به چه سمتی حرکتی کنید. اما پیش‌نیاز همه سازمان‌ها و ادمین‌ها گذراندن دوره نتورک پلاس است. با دوره نتورک پلاس با پایه و اساس شبکه آشنا می‌شوید و عملیات‌های شبکه‌ای را می‌توانید پیاده‌سازی کنید، امنیت شبکه یاد می‌گیرید، با تکنولوژی وایرلس کار می‌کنید و می‌توانید مشکلات شبکه را رفع اشکال کنید.

گام دوم: شاگردی کنید تا استاد شوید!

بعد از گذراندن دوره باید شاگردی کنید تا استاد شوید چون بعد از دوره فقط توهم دانش دارید و هنوز خاک شبکه نخوردید. پس از دوره اگر مهارت کافی دارید می‌توانید دنبال استخدامی باشید و به توجه به نداشتن سابقه کار شاید مقداری زمان‌بر باشد تا استخدام شوید. اما اگر مهارت کافی ندارید فقط کافیه در گوگل جستجو کنید «کارآموز شبکه» تا بتوانید در یک سازمانی مشغول به کارآموزی شوید و مهارت و تجربه و سابقه کاری به دست بیاورید. سعی کنید مدت کارآموزی شما زیاد نباشد و از 6 ماه تجاوز نکند و بعد دنبال استخدامی باشید.

برای کارآموزی هیچ‌وقت خجالت نکشید و حتی شده به صورت رایگان و گاهی با پرداخت هزینه اندک می‌توانید سریعا وارد بازارکار شوید. یک جمله‌ای هست که میگه اگر هلپ دسک خوبی نباشی نمیتونی ادمین شبکه خوبی بشی! پس اول شاگردی کنید و با مشکلات کاربران شبکه‌ها آشنا شوید تا ترس شما از بین برود و راه‌کارها را بشناسید و یاد بگیرید که چطوری باید مشکلات را برطرف کنید و حتی نحوه برخورد با کاربران شبکه را یاد بگیرید.

گام سوم: به دوره یا کلاس بسنده نکنید!

دنیای شبکه بسیار گسترده و بزرگ است و نمی‌توانید تمامی اطلاعاتی که نیاز دارید را از طریق یک دوره نهایتا 40 ساعته به دست بیاورید. اگر دوره حضوری 40 ساعته باشید نهایتا 20 ساعت مفید دارد. بسیاری از اتفاقات در محیط سازمانی و محل کار رخ می‌دهد و شاید حتی کسی به عمر خودش هم چنین مشکلی را ندیده باشد پس شما هستید که باید تجربه کسب کنید و روش‌های بررسی مشکلات شبکه را یاد بگیرید. پس حتما نیاز دارید که مباحث خارج از کلاس و دوره را خودخوان پیگیری کنید.

روزهای اول کاری من در یک سازمان خصوصی بود که یکی از کاربران سازمان اعلام کردند که مشکلی با سیستم دارند و پس از بررسی متوجه شدیم که ماوس و کیبورد در یک قسمت خاصی از مانیتور کار نمی‌کند و در بقیه قسمت‌ها به درستی کار می‌کند، به مانیتور شک کردیم و مانیتور را تعویض کردیم و دوباره روز بعد این مشکل تکرار شد و انواع و اقسام تست‌ها را انجام دهیم و در انتها متوجه شدیم که مشکل از ماوس بوده و تمامی اجزای سیستم درست بودند. در انتها ماوس را چنان به دیوار کوبیدیم که از کرده خود پشیمان شد.

شاید روزهای اول کاری با مشکلات ساده‌ یا عجیب و غریبی برخورد کنید که در هیچ دوره‌ای گفته نشده است. پس تا می‌توانید تجربه کنید.

گام چهارم: از دنیای کتاب خارج شوید!

کتاب‌های شبکه مانند کتاب‌های دانشگاهی هستند و نویسنده فقط دیگاه خودش را در اکثر مواقع می‌نویسد و یک شبکه منظم و تمیز را در ذهن شما تداعی می‌کند. اما شبکه در اکثر سازمان‌ها و بخصوص در ادارات دولتی بسیار بی‌نظم و آشفته است و این هنر شما هست که این بی‌نظمی را طبق نیاز سازمان و سلیقه خودتان مرتب کنید و تقریبا شبکه‌های منظم انگشت‌شمار هستند.

book world

در کلاس درس و دوره‌های آموزشی تمامی سرفصل‌ها تکنولوژی‌ها و پروتکل‌ها را به شما آموزش می‌دهند اما گاهی به ندرت از این تکنولوژی‌ها استفاده می‌شود و سرویس‌های جانبی یا نرم‌افزارهای جانبی بسیار قدرتمندتر از سرویس‌های اصلی کار می‌کنند، پس کتاب وحی منزل نیست و باید سرویس‌ها و ابزارهای جانبی را بشناسید و کار کنید. مثلا VPN سرورهای مایکروسافت به ندرت استفاده می‌شوند و در عوض شما باید یاد بگیرید روی روترهای سیسکو و میکروتیک چطوری VPN سرور راه‌اندازی کنید.

گام پنجم: به روز بمانید! مطالعه کنید.

دچار روزمرگی نشوید که فرسودگی به همراه دارد. بعد از اجرای سناریو در یک سازمان و یا استخدام شدن در یک سازمان سعی کنید مطالعه داشته باشید، همیشه یادگیرنده باشید و مغرور نشوید و طبق نیاز سازمان و علاقه خودتان دوره‌های جدیدی را یاد بگیرید ولی افراط نکنید، تقریبا دوره‌ای مانند MCSE یا CCIE در ایران کاربرد زیادی ندارد یا حداقل در چند سال ابتدایی نیازی به این دوره‌ها ندارید و سعی کنید دوره‌های کاربردی‌‌تر را یاد بگیرید.

سرویس‌ها و پروتکل‌های شبکه سالیانه آپدیت نمی‌شوند و اکثر سرویس‌های شبکه چندین سال هست که وجود دارد و تغییرات جزئی در آن‌ها وجود دارد و با یادگیری یک سرویس نگران نباشید که به راحتی از بین برود یا اطلاعات شما قدیمی شود چون نحوه کارکرد تقریبا تغییری نمی‌کند اما این دلیل نمی‌شود که شما تغییر نکنید و خودتان را به روز نگه نداریدف چون یکی از فاکتورهای مهم ادمین شبکه خوب و حرفه‌ای به روز بودن است.

گام ششم: ریسک کنید اما نه خ.ر.ک.ی ?

یادتون هست گفتم که اگر تغییر نکنید و به روز نباشید دچار روزمرگی می‌شوید، این اتفاق یک بیماری در بین ادمین شبکه‌هاست و تا زمانی همه چیز درست کار می‌کند تغییری ایجاد نمی‌کنند، بهینه‌سازی نمی‌کنند و بعد از مدتی دچار فرسودگی شغلی می‌شوند و حتی از کار خود ناراضی می‌شوند و فقط کارهای معمولی و تکراری پشتیبانی شبکه را انجام می‌دهند.

ریسک خرکی در محیط کار

شما که قرار است ادمین شبکه حرفه‌ای شوید پس حتما هر از گاهی این نکات را به خودتان یادآوری کنید از خودتان بپرسید، چه تغییری نیاز است توی ساختار شبکه بدهم؟ آیا از کارکردها سرویس‌ها راضی هستم؟ نیاز به سرویس جدید داریم؟ مشکلات پرتکرار رو چطوری میتونم بهتر حل کنم؟ تکنولوژی‌های به روز دنیا چی هستند؟ تا زمانی که از خودت سوال نپرسی مغز بهت جوابی نمیده چون کار اصلی مغز حفظ انرژی هست نه ارتقا دانش شما. اگر شبکه‌ای رفتی و دیدی که سرورها و کلاینت‌های قدیمی دارند اول دلیلش را پرس‌وجو کنید اگر دلیل منطقی نداشتند حتما آپدیت و آپگرید کنید.

اگر در هر کاری تا 30 بار هم شکست خوردی تسلیم نشو ادامه بده. موفقیت بازی اعداد است عدد شما چنده؟ چند بار شکست خوردی و دوباره ادامه دادی؟

گام هفتم: سیستم مستندسازی داشته باشید!

اگر تغییراتی که می‌دهید را یادداشت نکنید و اجازه دهید که فقط در ذهن باشد، خبر بدی براتون دارم به زودی به فنا خواهید رفت. یک دیگری از ویژگی‌های یک ادمین شبکه خلاق و منظم داشتن سیستم مستندسازی شبکه هست که باعث می‌شود اگر مشکلی ایجاد شد دقیقا بدانید چه تغییری ایجاد کردید که باعث این مشکل شده و روند تغییرات را به صورت مکتوب دارید.

اهمیت مستندسازی شبکه توسط مدیر شبکه

داشتن یک سیستم مستندسازی و مانیتورینگ در شبکه شما را یک سروگردن از دیگران ادمین‌های شبکه بالاتر نشان می‌دهد و زمانی که بخواهید کار را به فرد دیگری بسپارید نگران این نیستید که چیزی را فراموش کرده باشید. پس تا می‌توانید مستندسازی کنید. می‌توانید برای شروع از یک Word شروع کنید و اطلاعات را مستند کنید.

از همکاران و دوستانی که در زمینه فعالیت می‌کنند هم دعوت می‌کنیم تا پیشنهادات خودشون رو در بخش نظرات بیان کنند.

حرف آخر

برای شروع شبکه همیشه ترس و استرس وجود داره و یادتون باشه زمانی که می‌ترسید یعنی از نقطه امن خودتون خارج شدید و می‌خواهید تغییر کنید. اگر بخواهیم به طور خلاصه مراحل ادمین شبکه شدن را بازگو کنم این است که:

  1. قبل از این‌که وارد دنیای شبکه شوید اول بررسی کنید که آیا علاقه‌ای به ادمین شبکه دارید یا خیر؟
  2. از دوره ویندوز یا نتورک پلاس شروع کنید.
  3. شاگردی کنید. هلپ دسک شوید.
  4. خارج از دوره آموزش ببینید، آموزش تمام شدنی نیست.
  5. واقعیت خارج از کتاب است.
  6. به روز بمانید و همیشه مطالعه داشته باشید.
  7. ریسک پرخطر نداشته باشید اول جوانب رو بسنجید.
  8. مستندسازی و مانیتورینگ داشته باشید.
  9. بکاپ راه نجات شماست. بکاپ بگیرید تا اخراج نشوید. ?
آموزش جامع ویندوز 11 | MCSA ویندوز کلاینت

بی‌نیاز از هر دوره دیگر ویندوز با مشاهده دوره می‌توانید بعنوان یک IT استخدام شوید!  

آموزش جامع ویندوز 10 و ویندوز 11 از صفر تا قُله

این داستان ادامه دارد…

منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.

این مقاله براتون مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 1 =

‫7 نظر

  • ناهید رضایی

    درود بر شما
    بنده دیپلم انسانی و ارشد مشاوره دارم.
    ۳۹ سالمه. میخوام شبکه را آموزش ببینم و به عنوان مدیر شبکه کار کنم.
    برای مدیر شبکه شدن باید پیشینه ریاضی داشته باشیم؟

    مهر 1, 1402 در 21:22
    • کامبیز ذوقی

      سلام وقتتون بخیر. اصلا و ابدا. همین که بلد باشین بشمارین کافیه?

      مهر 3, 1402 در 08:17
  • Esperanza

    Hi there, all is going nicely here and ofcourse every one
    is sharing facts, that's truly fine, keep up writing.

    Here is my site; <a href="https://www.outlookindia.com/outlook-spotlight/twicsy-review-top-choice-for-instagram-followers-likes-views-news-295262&quot; rel="nofollow ugc">twicsy reviews</a>

    خرداد 28, 1402 در 04:39
  • یاسین

    عالی بود ممنون

    فروردین 4, 1402 در 03:43
    • کامبیز ذوقی

      درود بر شما

      فروردین 4, 1402 در 16:32
    • سلام .میشه امید داشت در سن بالا هم شرکت ها کاراموز شبکه بگیرن؟از چه بازه سنی دیگه نمیشه کاراموز شد؟
      اگر سنمون بالا باشه باید چیکار کرد تا شرکت ها قبول کنن؟
      ممنون میشم جواب بدید

      شهریور 5, 1402 در 23:53
      • کامبیز ذوقی

        سلام ارادت. به نظر من سن تا حدی باشه که یه مقداری چالاکی داشته باشین و بتونین سریعتر مشکلات رو برطرف کنید، اوکیه. حالا میتونه 40 یا 45 سال باشه و مشکلی نیست. بستگی به این داره که تلاش کنید یاد بگیرید و پا پس نکشید. میتونید برای چند تا شرکت رزومه بفرستید و صحبت کنید آخرش فقط ممکنه یه نه بشنوید و این برای همه اتفاق افتاده.

        شهریور 6, 1402 در 08:27