سرویس SysMain چیست و وظیفه آن در ویندوز ۱۰ چیست؟

مایکروسافت غول نرمافزاری دنیا، همیشه با آپدیت ویندوز علاوه بر اضافه کردن قابلیتهای جدید و برطرف کردن نقصهای امنیتی، نام برخی از سرویسها را هم تغییر میدهد. قبلا از آپدیت ۱۸۰۹ ویندوز ۱۰ سرویسی بهنام Superfetch در بخش Services داشت که بعد از این آپدیتهای جدید ویندوز، به سرویس SysMain تغییر نام پیدا کرد. ولی وظیفه همان سرویس Superfetch را انجام میدهد.
بهصورت عادی وقتی در مورد “Memory” صحبت میکنیم منظور همان RAM فیزیکی است که روی سیستم نصب شده است اما مایکروسافت ویژگیها و قابلیتهایی دارد که به RAM اشاره دارد مانند Paging file memory که قبلا در مورد آن در مقاله «تفاوت ویندوز ۶۴بیتی و ۳۲بیتی» و «Paging file چیست؟» صحبت کردهایم ولی موضوع بحث امروز حافظه فشرده (Compressed memory) است که به SysMain معروف است و دید ما را نسبت به حافظه تغییر میدهد. از این قابلیت برای به حداکثر رساندن توانایی کامپیوتر در بارکاری بالا استفاده میشود.
آنچه قراره یاد بگیریم!
سرویس SysMain چیست؟
در ویندوز علاوه بر استفاده از RAM فیزیکی، یک قابلیت دیگر بهنام Paging file یا Virtual memory یا حافظه مجازی وجود دارد که یک فضای رزرو شده در هارددیسک است که به سیستم اجازه میدهد از آن بهعنوان RAM استفاده کند و اطلاعات موردنیاز CPU را داخل آن بارگذاری کند. پس وقتی RAM کافی روی سیستم وجود ندارد، اپلیکیشنهایی که نیاز به RAM دارند به Paging file روی هارددیسک دسترسی پیدا خواهند کرد.
با ظهور ویندوز ۱۰ مایکروسافت یک ویژگی جدید در سیستمعامل ویندوز راهاندازی کرد که مدتها قبل در لینوکس و مک وجود داشته است. این قابلیت اکنون با نام SysMain در حال فعالیت است. هر چند این سرویس بینقص نیست و گاهی باعث میشود که Disk usage به ۱۰۰% برسد ولی میتواند جانشین Paging file یا Virtual memory در ویندوز شود.
💡 دانشتو زیاد کن: «برطرف کردن مشکل Disk usage 100% در ویندوز ۱۰»
💡 بیشتر بدانید: «بدسکتور چیست و چطور آن را در هارددیسک برطرف کنیم؟»
💡 بیشتر بخوانید: «حل مشکل آپدیت نشدن ویندوز ۱۰»
وظیفه سرویس sysmain چیست؟
سرویس SysMain بهصورت پیشفرض در پسزمینه در حال اجرا است و به صورت دائم مقدار استفاده از RAM را آنالیز و بررسی میکند و اپلیکیشنهایی که بیشتر از RAM استفاده میکند را شناسایی میکند و به آنها برچسب ” Frequently used ” اختصاص میدهد و این اپلیکیشنها را داخل RAM قبل از اجرای آنها بارگذاری میکند، اصطلاحا Preload میکند. با این روش اپلیکیشنها زودتر اجرا میشوند چون قبلا داخل RAM بارگذاری شدهاند.
برخلاف Paging file که میتوانیم آن را ویرایش کنیم و حتی غیرفعال کنیم، سرویس sysmain به صورت پیشفرض و بدون دخالت کاربر کار میکند. این قابلیت میتواند باعث کندی ویندوز شود اما مشکلی در ویندوز ایجاد نمیکند با این حال میتوانید آن را غیرفعال کنید و در کارکرد سیستم اختلالی ایجاد نشود.
در ویندوزهای قبلی وقتی نیاز به ۵ گیگابایت RAM برای اجرای یک اپلیکیشن بود و سیستم ۴ گیگابایت RAM داشت، ۴ گیگابایت رَم سیستم به اپلیکیشن اختصاص مییافت و ۱گیگ باقیمانده توسط Virtual memory فراهم میشد اما نرمافزار به آهستگی اجرا میشد چون حافظه مجازی از هارددیسک بهره میبرد که نسبت به حافظه RAM بسیار کندتر است.

در ویندوز ۱۰ وقتی به RAM بیشتر نیاز باشد، اطلاعات فشرده میشوند مانند یک فایل ZIP و سپس به داخل RAM ارسال میشود. مثلا ما نیاز به ۹ گیگابایت RAM داریم و سیستم ۸ گیگابایت RAM بیشتر در اختیار ندارد، سرویس SysMain اطلاعات را فشرده و فضای لازم را فراهم میکند تا کمبود حافظه RAM احساس نشود (هر چند احساس میشود 🙂 ).
💡 بیشتر بدانید: حافظه مجازی یا Virtual Memory چیست؟
چطوری سرویس sysmain را غیرفعال کنیم؟
برای غیرفعال سازی این سرویس کلمه Services را قسمت جستجوی ویندوز جستجو کنید و یا در Run عبارت Services.msc
را وارد کنید و OK کنید. سرویس SysMain را پیدا کنید و روی آن راست کلیک کرده و Properties بگیرید و آن را غیرفعال کنید. توجه داشته باشید اگر این سرویس را نداشتید، به دنبال سرویس Superfetch بگردید که نام قدیمی این سرویس است.

سرویس SysMain خوب است یا بد؟
ویندوز تمام تلاش خود را میکند تا از این روش در زمانهایی که RAM کافی وجود دارد استفاده نکند ولی برخی از اپلیکیشنها نیاز به مقدار بیشتری RAM دارند و ویندوز مجبور میشود تا اطلاعات آنها را فشرده کند و سپس داخل RAM قرار دهد تا سیستم جوابگو باشد. اگر هاردیسک SSD دارید با خیال راحت این سرویس را غیرفعال کنید. بستگی به RAM سیستم شما دارد که این ویژگی فعال باشد یا خیر. این سرویس ممکن است در برخی مواقع حافظه سیستم شما را بیش از حد اشغال کند پس میتوانید آن را با خیال راحت غیرفعال کنید. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با بامادون هر چیزی را بهتر بدون و ما را به دیگران هم معرفی کنید.
منبع: بامادون | کپی و نشر مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.
tnx
aaaali bud
عالی بود