آموزش مجازی سازی با VMWare Workstation قسمت اول: آموزش VMWare Workstation
چندین سال پیش برای اجرای یک سناریو شبکه، نیازمند خرید تجهیزات سختافزاری زیادی بودیم. در سادهترین حالت ممکن برای شبکه کردن دو تا کامپیوتر به هم نیاز به دو عدد کامپیوتر فیزیکی داشتیم و برای هر کسی طراحی این لابراتوار مقدور نبود چه برسه به طراحی کامل یک شبکه یا دیتاسنتر. اما امروزه این مشکلات را نداریم و با داشتن یک کامپیوتر یا لپتاپ میتوانیم هر آنچه که در سر داریم را پیاده کنیم. در واقع محدود به سختافزار نیستیم. (ما وابسته نیستیم 🙂 ) اگر هضم مسئله هنوز سخته یا درک نکردید با بامادون همراه باشید تا مجازی سازی با VMWare Workstation و آموزش VMWare Workstation بهصورت گام به گام و اصولی یاد بگیریم.
مجازی سازی چیست؟
مجازی سازی یا Virtualization باعث میشود که از سختافزار بهینهترین و بهترین استفاده ممکن را ببریم. فرض کنید ما یک لپتاپ با 16 گیگ رم (RAM)، یک ترابایت هارددیسک و یک CPU Core i5 داریم، میتوانیم با این منابع یا اصطلاحا Resource چند تا سیستمعامل را با هم اجرا کنیم و شبکه راهاندازی کنیم.
یعنی میتوانیم دو تا ویندوز 10 و دو تا لینوکس را به فرض مثال اجرا کنیم. که هر کدام 2 گیگ رم و یک هسته CPU و 100 گیگابایت هارددیسک داشته باشند. بین این سیستمها میتوان شبکه راهاندازی کرد، نرمافزار نصب کرد و با آنها مانند یک سیستم واقعی برخورد کرد. “خیلی داره قشنگ میشه نه” 🙂
کاربردهای VMWare Workstation در دنیای واقعی
فرض کن میخوای یک سیستمعامل قدیمی رو تست کنی؟ یا یک سیستمعامل جدید وارد بازار شده و میخوای قبل از نصب بدونی کارکردش چطوریه یا یک اپلیکیشن یا نرمافزار داری که نمیخوای روی سیستم اصلی خودت نصب کنی ولی لازمش داری و… برای تست همه این موارد و موارد دیگه میتونی از ماشین مجازی استفاده کنی و ماشین مجازیها هم معمولا با VMWare Workstation راهاندازی و اجرا میشه. فرض کن سیستمعامل اصلی شما ویندوز است و اگر قصد یادگیری لینوکس هم داری در این سناریو چاره کار ماشین مجازی است. اگر مک داری و باز نیاز به ویندوز داری باز هم چاره کار مجازیسازی است.
همین چند روز قبل یک پرینتر قدیمی داشتیم که مشکلی نداشت و به خوبی کار میکرد البته فقط روی ویندوزهای قدیمیتر از ویندوز 10. اکثر ویندوزهای سازمان هم ویندوز 10 بود. به نظرتون چیکار باید بکنیم؟ خیلی ساده، یک VMWare Workstation روی یکی از سیستمها نصب کردم و یک ماشین مجازی با ویندوز 7 ایجاد کردم و درایور پرینتر رو اونجا نصب کردم و بین بقیه به اشترام گذاشتم. به همین راحتی 🙂
منظور از هایپروایزر (Hypervisor) در مجازیسازی چیست؟
برای اجرای سیستمعاملها روی یک سیستمعامل دیگر، نیاز به یک نرمافزار واسط داریم، که اصطلاحا به این نرمافزارهای مجازیساز هایپروایزر (Hypervisor) میگویند که یک فریمور یا سختافزار هم میتواند باشد. که خود Hypervisor به دو تا گروه دستهبندی میشود. در واقع دو نوع یا Type دارد. Type1 در واقع سیستمعامل هستند و وابستگی به سیستمعامل ندارند و مستقیم روی سختافزار نصب و اجرا میشوند. به این نوع Bare metal هم میگویند. این نوع در سازمانها بسیار کاربری است مانند VMware ESXi.
اما Type2 در واقع نرمافزار هستند و نیاز دارند که روی یک سیستمعامل نصب شوند و اجرا شوند، یعنی برخلاف Type1 وابستگی به سیستمعامل دارند. از معروفترین آنها میتوان به VMWare Workstation اشاره کرد که برای سیستمعامل ویندوز طراحی شده است در اصطلاح فنی به این نوع، Hosted هم گفته میشود. اگر Mac OS دارید میتوانید از VMWare Fusion استفاده کنید که برای مک طراحی شده است در ضمن هایپروایزرهای متفاوتی در دنیا وجود دارد که میتوانید از آنها هم استفاده کنید ولی به نظر من بهترین هایپروایزر همین VMware Workstation است.
حتما بخوانید: «آشنایی با هایپروایزرهای متفاوت و مقایسه آنها»
VM چیست و معنی Host و Guest در مجازی سازی چیست؟
به ماشینهای مجازی اصطلاحا VM میگویند که مخفف Virtual Machine است و به ماشینهای مجازی ایجاد شده در VMWare Workstation اصطلاحا Guest میگویند و به سیستمی که VMWare Workstation روی آن نصب شده Host (هُوست) میگویند. در کل برای اجرای چندین ماشین مجازی یا VM میتوانید به مجازی سازی با VMWare Workstation اعتماد کنید. متخصصان IT که نیازمند لابراتوار برای تست انواع ویژگیها یا سناریوها هستند، نیاز شدید به این نرمافزار دارند.
چرا مجازی سازی با VMWare Workstation را انتخاب کنیم؟
از مزایای مجازی سازی با VMWare Workstation میتوان به پشتیبانی آن از انواع و اقسام سیستمعاملها اشاره کرد، مانند ویندوز، لینوکس، سولاریس و … . قابلیتهای متفاوتی مانند تنوع در انتخاب نوع کارت شبکه و Sharing میتوان اشاره کرد. قابلیت جذاب Snapshot را دارد که به نوعی Roll Back یا دکمه بازگشت به حالت قبلی است. تصور کنید قبل از اجرای سناریو یک Snapshot تهیه کردهاید و بعد از انجام سناریو متوجه میشوید که سناریو را اشتباه اجرا کردهاید یا سناریو دچار مشکل شده، چطوری میتوانیم به حالت قبل برگردیم؟ با همین گزینه Snapshot.
سخن پایانی
الان تقریبا متوجه شدیم که اگر قصد پیادهسازی سناریو در یک محیط مجازی را داشته باشید، بهترین نرمافزار VMWare Workstation است که رایگان نیست (اما ما در ایران زندگی میکنیم) و به جرات میتوان گفت قدرتمندترین نرمافزار Type2 است. مجازیسازی انواع متفاوتی دارد که ما قصد داریم سادهترین نوع مجازیسازی، یعنی برای محیط تست و لابراتوار را آموزش دهیم. نکته مهم دیگر این است که باید به Guestها آنقدری منابع اختصاص بدهیم که سیستم Host کم نیاورد. اولین قسمت از آموزش VMWare Workstation را تقدیم شما کردیم و خوشحال میشویم که اگر سوالی در این زمینه دارید با ما در میان بگذارید. با بامادون هر چیزی رو بهتر بدون و ما را به دیگران هم معرفی کنید.
قسمت دوم آموزش مجازی سازی با VMware workstation: مقایسه هایپروایزرهای مختلف
منبع: بامادون
نشر و کپی مطلب با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است.
سلام خسته نباشید عالی بود. من یک لپتاپ با 8 گیگ رم و یک CPU Corei 5 دارم. میتونم مجازی سازی با vmware workstation رو یاد بگیرم؟
متشکرم. بله قطعا میتونید. فقط یک هارد SSD اگر در کنارش داشته باشید خیلی عالی میشه